Тричленен състав на Софийския апелативен съд оправда бившата съдийка от Софийски

...
Тричленен състав на Софийския апелативен съд оправда бившата съдийка от Софийски
Коментари Харесай

Софийският апелативен съд оправда Румяна Ченалова и за документно престъпление

Тричленен състав на Софийския апелативен съд оправда някогашната съдийка от Софийски градски съд (СГС) Румяна Ченалова по обвиняването на документно закононарушение, оповестиха от институцията.
Още по темата
Председателят на състава на САС, гледал делото, Снежана Душкова и членовете Карамфила Тодорова и Маргаритка Шербанова потвърдиха в останалата й част присъдата на първоинстанционния съд против Ченалова - невиновна за закононарушение по работа.

Още през юни м.г., когато делото бе гледано от към този момент закрития Специализиран углавен съд, магистратите показаха, че престъплението е маловажно, наказването е до една година затвор, а отминалостта към този момент е изтекла.

 

Предстои правенето на претекстове от апелативните магистрати.

Разследването срещу бившата съдийка от Софийския градски съд започна преди 6 години, като съгласно прокуратурата длъжностните и документни закононарушения са осъществени, до момента в който тя е гледала дело по искова молба на " ОЕТ - Обединени Енергийни търговци " ЕООД против НЕК.

Става дума за 14 обособени действия, с които Ченалова нарушила Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и Гражданския процесуален кодекс (ГПК), за да набави полза за ОЕТ. Прокуратурата твърди, че съдийката не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лв.. За НЕК настъпили нездравословни последствия от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното закононарушение е обвързвано със същото дело, защото Ченалова е упрекната, че е поправяла протокол по него, в който неверно допълнила, че ищецът ОЕТ е показал преводно разпореждане и е установена идентичността му с приложено по делото копие от документа.

Делото против нея беше импортирано в Специализирания углавен съд, който предходната година я оправда по главното обвиняване за длъжностно закононарушение. Магистратите одобриха, че не са събрани доказателства за връзки на Ченалова с ОЕТ и се довериха на обясненията ѝ, че е позволила неточност от недовиждане и предоверяване на написаното в исковата молба, че в нея е прибавен и документ за платена държавна такса. 

Бившата съдийка беше приета за отговорна единствено за документното закононарушение, за което в този момент апелативните магистрати също я оправдаха.

Присъдата не е дефинитивна и прокуратурата има право да я стачкува пред Върховния касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР